Skip to content
Onze belofte aan jou: Betere conditie Meer spierkracht Zichtbaar afvallen Soepelere spieren Beter revalideren

Koolhydraten, goed of slecht?

Koolhydraten
Koolhydraten komen de laatste tijd vaak negatief in het nieuws. Wat ik zelf vaak merk is dat mensen negatief tegenover koolhydraten gaan staan en hoor dat mensen zeggen dat je van koolhydraten dik wordt. Om er iets over te kunnen zeggen (en dat mag ieder voor zichzelf weten) zullen we eerst de werking van koolhydraten moeten weten en wat het koolhydraten eigenlijk zijn.

Lees dit stuk helemaal om een mening te kunnen vormen!

Wat zijn koolhydraten?
Koolhydraten zijn voedingstoffen die het lichaam de energie die het nodig heeft om te blijven draaien en jou als persoon de energie te geven die je nodig hebt je dagelijkse bezigheden te kunnen doen. Koolhydraten doen dit echter niet alleen, zij doen dit samen met vetten en eiwitten.

Koolhydraten worden verdeeld in twee groepen: verteerbare en onverteerbare koolhydraten.
Het verschil is: verteerbare koolhydraten in het lichaam worden verteerd in het maag-darm kanaal doormiddel van enzymen die zich hier bevinden. Deze verteerbare koolhydraten kunnen we onderverdelen in monosachariden, disachariden, olisachariden en polysachariden.

De onverteerbare koolhydraten worden niet afgebroken in het maag-darm kanaal door enzymen en noemen we daarom vezels.
Er zijn dus vijf soorten koolhydraten: vezels, monosachariden, disachariden, olisachariden en polysachariden.
Werking?

Koolhydraten zijn belangrijk in het lichaam voor de levering van energie. Ze zorgen ervoor dat het lichaam genoeg energie heeft om alle functies te kunnen vervullen. Jij kunt je dagelijkse bezigheden mede door koolhydraten blijven uitvoeren. Koolhydraten worden in het maag-darm kanaal afgebroken en in het bloed opgenomen in de vorm van glucose. Simpel gezegd stroomt glucose doormiddel van bloed door het hele lichaam en word naar de plaatsen gebracht waar de energie nodig is.

Wanneer je teveel koolhydraten tot je neemt en op deze manier teveel glucose in het lichaam hebt zal het lichaam deze opslaan. Het lichaam vind het eigenlijk zonde om weg te gooien en slaat het overschot aan glucose op in de lever. Dit overschot noemen we glycogeen.  Glycogeen vormt een reservevoorraad waaruit glucose kan worden vrijgemaakt als het glucosegehalte in het bloed onder een bepaald minimum daalt.
Dit cyclische verbruik en aanvulling hebben een belangrijke functie voor het lichaam.

Hoe word ik dan dik door koolhydraten?
Zoals ik net verteld heb worden overschotten opgeslagen in de lever in de vorm van glycogeen. Wanneer je suikers blijft eten komt er misschien wel teveel binnen en kan zelfs de lever dit niet meer kwijt. Dit geldt ook voor minder bewegen aangezien het lichaam dan minder aanspraak maakt op de energie die glucose bevat. Het dik maken heeft met het volgende te maken. Wanneer je suikers binnen krijgt stijgt je bloedsuiker spiegel in het lichaam. Om deze te laten dalen maakt het lichaam insuline aan.

Wanneer je dik word van koolhydraten heb je een te groot overschot dat zelfs de lever al helemaal vol zit met reserves. Je gooit je lichaam evengoed vol dus het gaat er iets mee doen. Insuline doet er helaas het volgende mee, het brengt de overschotten glucose onder in vetcellen. Op deze manier daalt de bloedsuiker spiegel en heeft het lichaam de suikers veilig opgeborgen. Hoe groter de stijging en daling van de bloedsuikerspiegel, hoe meer insuline en omzetting in vetcellen. Je zult begrijpen, hoe groter het aantal reserves, hoe meer opslagruimte het lichaam creëert in de vorm van vetcellen. En deze vetcellen blijft het net zolang aanmaken tot dat het levensbedreigend is.

Goed of Slecht?
Je mag voor jezelf bedenken of koolhydraten goed of slecht zijn. Bedenk hierbij wel dat koolhydraten ondanks de slechte naam ook belangrijke functies hebben. Wie wil verbranden zal hier wel energie voor nodig hebben. Naar mijn idee zijn de vele producten als koek, snoep en chips de boosdoener. Wie bewust met voeding om gaat, gaat ook bewust met koolhydraten en de informatie hierboven om. Hopelijk is het iets duidelijker geworden wat koolhydraten doen in het lichaam en hoe het werkt. Mocht je nieuwsgierigheid gewekt zijn en wil je meer weten over de blog of activiteiten van Fitindriemaanden, stuur dan gerust een mail of kijk op de facebook pagina.

Wil je iets toevoegen? Plaats onderstaand en reactie!

Reset je voeding

Contact

Blog

 

Back To Top
Zoeken